Pleurotus citrinopileatus
Gele oesterzwam
Golden oyster
Tamogitake (Japans)
De gele oesterzwam is wel één van de mooiste onder de paddenstoelen.
Zijn oorsprong ligt in de subtropische gebieden van China en het zuiden van Japan, dus deze paddenstoel houdt van warmte.
Toch kan hij hier (met de juiste zorg) ook gekweekt worden. Het mycelium groeit het hardst tussen 27 en 29ºC en in de winter vanaf zo,n 10ºC
Geënte stammetjes hebben in de winter wat meer zorg nodig, dus opslaan in een schuur of bedekken met een dikke laag bladeren.
Aangezien deze soort geen koude-schok nodig heeft, verschijnen de paddenstoelen in de zomer. Zorg wel voor een vochtige omgeving.
Kweek ze op stro tijdens de zomermaanden voor een snel resultaat, gebruik 200 gram rogge-broed per kilo droog stro.
Groeit op: hardhout zoals eik, iep, beuk, populier
Vruchtvorming: zomermaanden
Toegeschreven medicinale eigenschappen: cholesterol verlagend net als Pleurotus ostreatus.
Bereiding en smaak: Na lang roerbakken op hoge temperatuur komt de cashew-achtige smaak het meest tot zijn recht.