opc_loader

Lentinula edodus
Shiitake (Japans)
Eikenzwam
Golden Oak Mushroom
Shiang gu of Shiang ku of Xiang gu (Chinees)

Shiitake komt van nature voor in China en Japan, maar wordt geteeld in alle bergachtige gebieden van Azië. Het is naast de champignon één van de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld.

De paddenstoel groeit het liefst op de hardere houtsoorten zoals: eik, beuk, walnoot en tamme kastanje. Stammetjes van ander loofhout, zoals populier en wilg zijn ook geschikt, maar zijn veel sneller verteerd.

Een eikenhouten stam van 20 bij 100 cm kan ongeveer 6 seizoenen mee voor het volledig opgegeten is. Veel andere soorten lusten geen eikenhout dus shiitake is in het voordeel t.o.v. eventuele concurrenten.

De stammen kunnen na enting gestapeld worden en na een jaar, als het mycelium zichtbaar is aan de uiteinden, rechtop worden gezet. Een paar dagen onder water zetten bevordert de vruchtvorming. De Japanners slaan er op met grote houten hamers, dat schijnt het proces nog meer te stimuleren. Maar dit alles is niet noodzakelijk, het geeft alleen meer controle over de tijd van vruchtvorming.
Stammen met shiitake hoeven niet te worden ingegraven, maar wel op een schaduwrijke plek plaatsen en met warm weer besproeien met water.

Bereiding en smaak: Zoals bij veel andere paddenstoelen komt de smaak het meest tot zijn recht na lang bereiden.

Deze smakelijke en aromatische paddenstoel smaakt bij vlees, vis en groenten en werkt ook als smaakversterker.

Shiitake wordt geroemd vanwege zijn vele medicinale eigenschappen zoals: bloeddruk en cholesterol verlagend, anti-diabetisch, activering van het immuunsysteem en terugdringen van tumoren.

Wel moet gezegd worden dat uit onderzoek blijkt dat de stoffen die hier verantwoordelijk voor zijn ook zijn gevonden in vele andere soorten.

https://www.uvm.edu/~susagctr/resources/ShiitakeGuide.pdf

Shiitake producten: