opc_loader

Menu

Teelt van paddestoelen op stammen

De Chinezen en Japanners weten al zo,n 1000 jaar dat de kweek van paddenstoelen op stammen zo z'n voordelen heeft.
Het is een makkelijke en natuurlijke manier, de smaak is beter, het is zeer milieuvriendelijk, geen verwarming, geen stoombaden en dure ventilatiesystemen, maar wel natuurlijke recycling van hout.
Ook hier wordt er op kleine schaal op stammen geteeld en zijn er genoeg afnemers die de kwaliteit van een natuurlijk product herkennen.

In het 1e hoofdstuk "Paddenstoelen kweken" bespreek ik het enten van de stammen, dit hoofdstuk zal gaan over de manier waarop de stammen daarna worden behandeld.
Als we een paddenstoel willen kweken, zullen we eerst willen weten onder welke omstandigheden deze van nature groeit.

Voor Shiitake bijvoorbeeld, reizen we af naar de bergachtige gebieden van Azië of we raadplegen de boeken die door mensen zijn geschreven die dat voor ons hebben gedaan.
Voor de Grijze Oesterzwam hoeven we niet ver te reizen, die groeit gewoon in ons kikkerlandje.

De soorten die we hier bespreken hebben allemaal gemeen dat ze in ons land zijn te kweken met kleine aanpassingen wat betreft de manier waarop we de geënte stammen plaatsen.
Mycelium groeit onder vochtige omstandigheden, dus we zorgen dat de stammen niet uitdrogen.
Als een boom omvalt in het bos ligt hij precies op de goeie plek, beschut tussen andere bomen in contact met de vochtige ondergrond, het perfecte milieu voor paddenstoelen.

Onze tuin staat meestal niet vol met bomen, dus dat beschutte plekje zullen we zelf moeten creëren. Een goeie plek is bijvoorbeeld tussen coniferen of tegen een schuur aan de noordkant.
Toch is er niet altijd zo'n plek te vinden en moeten we de natuur een handje helpen.
Eén van die manieren is om de stammen gedeeltelijk in te graven, dat kan verticaal of horizontaal.

horizontaal ingraven van stammen   verticaal ingraven van stammen

Verdamping aan de bovenkant van de stam zuigt het vocht aan de onderkant uit de grond, je stammen behouden zo een constante vochtigheid.
De beste tijd om stammen te begraven is als de uiteinden wit worden, dan heeft het mycelium zich voldoende verspeid en kan het zich beter verdedigen tegen andere schimmels in de bodem.

Voor extra beschutting kun je tussen de stammen planten laten groeien, varens bijvoorbeeld aan de noordkant, dat ziet er ook nog eens erg mooi uit.
Sommige soorten, zoals Nameko houden van veel vocht, je kunt dan overwegen de stammen horizontaal in te graven.
Je hebt in hardhout, oftewel loofhout ook nog verschillende kwaliteiten. Berk, wilg, populier, els en iep zijn bijvoorbeeld veel eerder verteerd dan beuk en eik.
Dus als je de ingraaf-methode gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld berk, ben je het hout binnen een drietal jaar kwijt. Een flinke beukenstam doet er veel langer over om te verteren, soms wel zes jaar.

Het nadeel van berk is de dunne schors, die snel afbladdert. Voor veel paddenstoelen is de schors juist belangrijk om te groeien, het geeft ze houvast en vocht.
Je kunt de berk horizontaal in graven in combinatie met Nameko, Pioppino of enoki.
Shiitake groeit ook goed op berk, maar deze combinatie gaat hooguit twee seizoenen mee.

Shiitake stammen hoef je over het algemeen niet in te graven en shiitake groeit ook goed op wat dunnere stammen.

Toch zijn dit richtlijnen, uit ervaring weet ik dat je een paddenstoel een bepaalde richting kan geven, maar uiteindelijk volgt zij toch haar natuur, daarom is het voor de helft ingraven van stammen zo'n goede methode, de paddenstoel kan dan zelf uitmaken op welke hoogte op de stam hij wil groeien. Zo zie je dat op een verticaal ingegraven stam de grijze oesterzwam vaak over heel de stam verschijnt, maar Nameko meer onderaan.